فایل باز

فایل باز

فایل باز

فایل باز

فایل باز|بردگی در اسلام



بردگی در اسلام


کتاب بردگى در اسلام، عنوان پنج جلسه سخنرانى و پرسش و پاسخ استاد شهید آیت اللّه‌ مرتضى مطهرى در جلسات بحث و انتقاد انجمن اسلامى پزشکان در بهار و تابستان سال 1346 هجرى شمسى بوده است.

موضع اسلام در قبال مسئله بردگى، از جمله مسائل چالش‌برانگیزى است که شبهات فراوانى را از سوى طبقات تحصیل‌کرده و روشنفکر به همراه داشته است. استاد شهید مطهرى در این کتاب که شامل چهار جلسه سخنرانى در موضوع بردگى است، برخورد منطقى و واقع‌بینانه اسلام را با این موضوع به خوبى تبیین نموده، به شبهات مطرح شده در این باب پاسخ قانع‌کننده مى‌دهد. روش استاد مطهرى در این گونه مباحث این است که از سؤالات و انتقادات استقبال مى‌کند و حتى مستمع را به سؤال و انتقاد ترغیب مى‌نماید، به طورى که هر ناظرى به خوبى احساس مى‌کند که ایشان دنبال کشف حقیقت است و داراى روح علمى و انصاف در داورى است.

در کتاب بردگى در اسلام مانند سایر آثار آن متفکر شهید مباحث زنده و مطرحى مورد بحث و انتقاد قرار گرفته و گویى براى امروز بیان شده است و به تعبیر امام خمینى(ره) براى عارف و عامى سودمند و فرحزاست.

  

نکته‌اى که باید بیاموزیم روش استاد مطهرى در این گونه مباحث است که چگونه از سؤالات و انتقاداتِ گاهى تند استقبال مى‌کند و حتى مستمع را به سؤال و انتقاد ترغیب مى‌نماید به طورى که هر ناظرى به خوبى احساس مى‌کند که ایشان دنبال کشف حقیقت است و ـ به تعبیر خود آن شهید ـ روح علمى و انصاف در قضاوت دارد.

بخش دوم و آخر کتاب بردگى در اسلام را یادداشتهاى آن استاد شهید درباره بردگى تشکیل مى‌دهد که علاوه بر این که مى‌تواند به درک بهتر مباحث بخش اول کمک کند، به کار اهل تحقیق نیز مى‌آید. جالب است که در این یادداشتها استاد مطهرى ترتیب و عناوین ابواب کتابى را که خود مى‌خواستند به نام «بردگى در اسلام» منتشر کنند به شرح ذیل آورده‌اند:

مسائل کتاب بردگى در اسلام:
بخش اول: تاریخچه بردگى در میان ملل گوناگون جهان
بخش دوم: علل و موجبات بردگى
بخش سوم: اوضاع بردگان در جهان قدیم
بخش چهارم: چرا بردگى محکوم است، فلسفه آزادى و غیر انسانى بودن و ضد عقل بودن بردگى، بحثى در اعلامیه‌هاى حقوق بشر و فلسفه آزادى و تاریخچه الغاء بردگى در عصر حاضر
بخش پنجم: بردگى در اسلام
بخش ششم: بردگى بعد از الغاء بردگى، مشتمل بر بحث از ماهیت نفاق و دورویى و این که پدیده عصر ماست و این که بردگى عصر حاضر به چه شکل و زیر چه نامى است، مخصوصا وضع سیاهان آمریکا و وضع مستعمرات و این که سازمان ملل براى تحکیم بردگى ملل عقب نگه داشته شده است یا براى آزادى آنها.


خرید و دانلود فایل

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.